Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


Sautējamais trauks - tadžina

Sautējamais trauks - tadžina
Marokāņu sautējamais trauks - tadžina

Tadžina ir sautējamais trauks, ko izdomāja Ziemeļāfrikas iedzīvotāji – marokāņi, tunisieši, alžīrieši vai albāņi.
Ceļojot pa tuksnesi, nomadi nēsāja to līdz kā mazu, pārnēsājamu cepeškrāsni. Vēsturiski koniskā forma izveidojusies, lai šķeltu vēju un pasargātu ēdienu no smiltīm.
Viss gatavošanas brīnums ir tieši koniskajā vākā un fizikas likumā. Tas sakarst apakšā un ir vēss augšgalā – līdz ar to karstais gaiss trauka iekšpusē visu laiku rotē – ceļās augšā un atkal krīt lejā. Šo procesu sauc modernā vārdā – konvekcija un to izmanto gan cepeškrāsnīs, gan ZEPTER katlu teholoģijās.
Ēdiens top vienmērīgi gatavs, nepiedeg un tam nevajag liekas taukvielas. Savukārt noslēgtās vides dēļ iespējams saniegt ļoti piesātinātu garšu, kā arī saglabājas visas minerālvielas un vitamīni.
Tadžinu var likt uz visām sildvirsmām - gan gāzes, gan elektriskās un ,protams, - ugunskurā uz oglēm, jo tadžinu šķīvji ir izgatavot no īpaša "termoshock" keramikas materiāla.
Stāsta keramiķe Dace Draveniece

Daži no tiem, kas bijuši Marokā un tadžinās gatavoto ēdienu baudījuši, saņemas un pasmago priekšmetu ved mājās. Man kā keramiķei tadžinu ierādīja labs draugs. Pirmie izgatavošanas mēģinājumi bija neveiksmīgi, jo Latvijas māls netur karstumu. Bet trauks jau bija iemīļots, tāpēc nonācu pie vienkārša risinājuma – apakšējie termošķīvji tiek iepirkti Spānijā. Spānijā ugunskeramikai ir senas tradīcijas un pasaulē tie novērtēti kā izturīgākie ugunsškīvji, tāpēc guva arī manu uzticību. Tadžinu ieviešana varēja sākties arī Latvijā. Trauku nosaucu tieši par TADŽINU, jo šis vārds man likās spēcīgāks pat tažīni, kas būtu pareizāks tulkojums.

Kāpēc tadžina ir tik sena un moderna

Tadžina ir tik pat sena kā alus, pirtis, vīns un vēl daudzas lietas, kas nekad nezudīs no mūsu dzīves. Tadžinas burvībā ir iekļautas pāris lietas, kas nekad neizies no modes:

- vienkāršība
- veselīgums
- garša

Gatavošanas princips “konvekcija” kā modernā tehnoloģija padara šo trauku tik unikālu. Tadžinas gaisa rotācijas princips darbojas, ja to karsē no apakšas.

Nav īpaši sarežģīti gatavot tadžinā, taču ir dažas lietas, kas jāzina un jāpatur prātā, pirms lietojat to pirmo reizi.

ŠĶĪVJA RŪDIŠANA
1. metode. Pirms pirmās lietošanas iemērciet VISU sķīvi aukstā ūdenī uz 3-12h (vislabāk uz nakti)
2. metode. Iemērciet VISU sķīvi aukstā ūdenī uz 3-12h, ieziediet ar olīveļļu, ielieciet cepeškrāsī uz 3 h, lēnām ceļot temperatūru līdz 160 grādiem. Ļaujiet atdzist.
3. metode. Ielejiet šķīvi pienu un lēni uzvāriet to. Atstājiet atdzist.

LIESMAS KLIEDĒTĀJI
Jaunumi / Muhamors iesaka lietot liesmas kliedētājus lielajiem podiem uz gāzes.
Uz keramiskām virsmām vienmēr lietojiet liesmas kliedētājus.
Keramiskām plītīm temperatūra jāceļ pamazām un jāgatavo uz vidējās sadaļas, jo šīs virsmas ir ļoti strauji karstošas.

TEMPERATŪRA.
Lūdzu, ņemiet vērā, ka māla izstrādājumiem nepatīk straujas temperatūras maiņas. Nelieciet tadžinu uzreiz uz lielas liesmas, nelieciet uz plīts no ledusskaja izņemtu šķīvi un nelejiet aukstu ūdeni uzkarsētā traukā.

Šis sķīvis nav panna! Vienmēr seko līdz, lai tajā būtu nedaudz šķidruma. Tadžinu gatavo uz lēnas uguns. Un nevajag ņemt nost zvanu un lūrēt ik pa 10 minūtēm – izlaidīsi Aromātdieviņu ārā.

GARŠVIELAS
Garšvielas ir aizraujoša pasaule un iegūstot tadžinu, tā atklāsies visā burvībā. Visvienkāršāk ir sagatavotās garšvielas iemaisīt karstā ūdenī un pirms liekat tadžinu uz uguns – pārliet pāri visiem labumiem.
Sāli labāk likt beigās!
Garšvielas veicina vielmaiņu. Čilli pat dedzina kalorijas! Iemīliet un izmēģiniet tās – šis trauks ir kā radīts radošiem eksperimentiem.
Kad apnīk eksotika – lietojiet ķiplokus un mūsu pašu ķimenes.

Kur iegādāties

Ja vēlies arī pats izmēģināt gatavošanas brīnumu ugunspodā vai pasniegt to kā vērtīgu un interesantu dāvanu, tad vari to izdarīt veikalā ”Dāvanas”
Baznīcas ielā 14 (ieeja no Lāčplēša ielas), Rīgā. Veikala darba laiks:
DD 9:00-19:00; S 12:00-17:00. t. 67 240 831.
Jaunumi / Muhamors

Receptes

Vienkāršā tadžina

Šo recepti var izmantot jebkurš, kas nav trennēts pavārmākslā un nepārzin visus gatavošanas smalkumus. Galvenais – droši izmantot garšvielas, ko vajag iegādāties pirms gatavošanas procesa.

Tadžinā likams viss, kas iederas sautējumā – vistas vai cūkas gaļa, jebkuri dārzeņi, lieliski garšo sīpoli un veselas ķiploku daiviņas, žāvētas plūmes, aprikozes un tomāti arī ir labs papildinājums.

Garšvielas ir ļoti svarīgas! Vēlams, lai virtuvē vienmēr būtu:
Kurkuma, kumins, koriandrs, fenhelis, čili, anīss, ingvers
Zivju mērce/medus (šie ir dabīgie garšas pastiprinātāji)

Gatavošana:
Visu liekam kārtās – vispirms gaļu, uzspiežam laimu, tad burkānus un pārējos dārzeņus. Var pielikt nedaudz medu. Kad viss salikts pārlejiet ar karstu ūdeni, kurā iemaisītas garšvielas. Ūdeni var liet līdz pusei – no tā veidosies garda mērce! Uzliekam konusu un gaidam! Tadžina sāks smaržot jau pēc pāris minūtēm, bet vajag ļaut tai mierīgi gatavoties un pēc 40 – 50 min – pamēģināt burkāna gatavību, nedaudz paverot vāku.

Klāt pasniedzam kuskusu, ko gatavo, vienkārši aplejot ar karstu ūdeni un pieliekot nedaudz eļļas (izcila ir žāvētu tomātu eļļa). Var piemest svaigu piparmētru un būs lielisks ēdiens. Pie tadžinas klāt liek kindzu un pētersīļus.

Saldā tadžina

1. Tadžinā lieliski sanāk cepti āboli vai bumbieri – tāpat kā cepeškrāsnī.
Sagriež ābolus uz pusēm, pielej nedaudz baltā vīna vai ūdeni un aizvāko. Var pielikt medu, riekstus un piparus.

2. Kaut kad biju grilejusi ārā banānus follijā ar šokolādi – nolēmu pameģināt tos ielikt tadžinā. Iznāca lieliski!!
Darām tā:
Banānus ar visu mizu gareni iegriež. Šokolādi (ņēmu Laimas 70 % tumšo ar riekstiem!) salauž un sastūķē iegriezumā.
Liku divus banānus un 2 ābolus. Ābolu pārgriež uz pusēm.
Pielēju nedaudz ūdens, – no āboliem drīz sāk izdalīties sula.
Viss ir gatavs , kad banānu ārējā miza ir palikusi melna. Bet iekšā ir zeltains pildījums ar izkusušu šokolādi. Āboli piedod skābumu. Ļoti gardi…
Jaunumi / Muhamors

     [+] [-]

, 2011-07-15 14:04, pirms 13 gadiem
Tādu trauku redzu un dzirdu pirmo reizi.

     [+] [-]

, 2011-07-15 16:50, pirms 13 gadiem
fufels

     [+] [-]

, 2011-07-16 11:43, pirms 13 gadiem
Esmu pāris reizes nogaršojusi tirdziņos sautējumus, kas gatavoti šādā traukā. Jāsaka, ka ļoti garšīgi. Pavisam citāda garša nekā gatavojot stīmerī un garšīgāka. Gribētu sev tādu iegūt īpašumā, bet padārgs prieks.

     [+] [-]

, 2011-07-16 23:01, pirms 13 gadiem
Vai taadaa traukaa ja gatavo, ir veseliigaaks eediens.

     [+] [-]

, 2011-07-16 23:19, pirms 13 gadiem
Protams.

     [+] [-]

, 2011-07-29 12:51, pirms 13 gadiem
Radās vēlēšanās šadu trauku nopirkt.